Sept. 19^{th~}22nd, 2023, Gimpo & Goyang, South Korea

1. Overview

Title	2023 [DMZ OPEN Festival] EcoPeace Forum	
Date	September 19 th (Tues.) ~ 22 nd (Fri.), 2023	
Location	Aegibong Peace Ecological Park (Gimpo); KINTEX (Goyang)	
Host / Organizer	Hosted by Gyeonggi Province; Organized by Gyeonggi Tourism Organization	

2. Program

Time	Location	Program		
(Day 1) Sept. 19, Tuesday				
09:00~20:00	DMZ Region	DMZ Tour		
(Day 2) Sept. 20, Wednesday				
10:30~12:00 (90min.)	Aegibong Peace Ecological Park (1F)	Ecology Session 1] Ecological and Cultural Values of the DMZ Region as an Eco-peace Space Moderator: Dr. Chansu KANG (Environmental Issue Writer, JoongAng Ilbo) Presentations Ecological Value and Conservation Management in the DMZ Region Based on an Ecosystem Investigation in the Northern Area of the Civilian Control Line (CCL) Dr. Hyung Soo SEO (Research Associate, National Institute of Ecology) The Status Survey of the Korean DMZ for nominating on the UNESCO World Heritage List Dr. SungJin JI (Senior Researcher, National Intangible Heritage Center) Sustainable Development of the Han River Estuary through 'Within and With the DMZ' Dr. Jungho NAM (Senior Research Fellow, Korea Maritime Institute) Discussion Discussion Dir. Brian MILLER (Research Ecologist, U.S. Geological Survey, North Central Climate Adaptation Science Center) Prof. Dong-Suk OH (Professor, Ajou University)		
12:00~13:00 (60min.)	Aegibong Peace Ecological Park (2F)	Lunch		
13:00~14:30 (90min.)	Aegibong Peace Ecological Park (1F)	[Peace Session 1] Peace and Sustainable Development Moderator: Prof. Tae Gyun PARK (Professor, Seoul National University) Presentations - Peace Concepts and the Global South: Asian and African Perspectives Dr. Dan KRAUSE (Research Associate, Institute for International Politics, Helmut Schmidt University/University of the Federal Armed Forces Hamburg) - HDP Nexus and Peacebuilding on the Korean Peninsula Prof. Kyungyon MOON (Associate Professor, Jeonbuk National University) Discussion - Dr. Jiho CHA (KAIST) - Prof. Hwa Yong LEE (Professor, Kyunghee University) - Dr. Heinz GAERTNER (Professor, University of Vienna/International Institute for Peace (IIP))		

Sept. 19^{th~}22nd, 2023, Gimpo & Goyang, South Korea

Time	Location	Program		
14:30~15:00 (30min.)	Aegibong Peace Ecological Park (2F)	Coffee Break		
15:00~15:30 (30min.)	Opening Ceremony			
15:30~17:00 (90min.)	Aegibong Peace Ecological Park (1F)	[Keynote Talk] "Greater Peace - A Vision for a Virtuous Cycle of Ecology, Peace, and Sustainable Development" Chairman: Dong Yeon KIM (Governor) - Prof. Jae Chun CHOE (Distinguished Professor, Ewha Womans University) - Prof. Garry PETERSON (Professor, Stockholm Resilience Centre, Stockholm University, Sweden) - Mr. Hartmut KOSCHYK (Former Member of the German Bundestag (1990~2017)) - Dr. Laura PEREIRA (Associate Professor of Sustainability Transformations and Futures, Global Change Institute, University of the Witwatersrand) - Prof. August PRADETTO (Professor, Helmut Schmidt University/University of the Federal Armed Forces Hamburg) - Prof. Eun-Jeung LEE (Dean of History and Cultural Studies, Freie Universitaet Berlin) Move to Sono Calm Goyang Hotel		
17:00~18:30 (90min.)				
18:30~20:00 (90min.)	Sono Calm Goyang Diamond Hall	Welcome Dinner		
		(Day 3) Sept. 21, Thursday		
10:00~11:30 (90min.)	KINTEX Exhibition Center 1 (3F)	Room 306 [Ecology Session 2] Sustainable DMZ Strategy Through Integrating 'Commons' Concept Moderator: Prof. Hyowon LEE (Professor, School of Law, Seoul National University) Presentations - Visioneering of the Korean DMZ Ecological-Societal Systems toward Sustainability: Complex Systems Principles for Legislation Prof. Joon KIM (Professor, Seoul National University) - Seeking Commoning of the DMZ for the Establishment of a Sustainable Korean Peninsula Prof. Jin-Tae HWANG (Assistant Professor, Dongguk University) Discussion - Dr. Yea-yl YOON (Research Professor, Research Center on the Commons and Sustainable Society, Jeju National University) - Prof. Paula HARRISON (Professor (of Land and Water Modelling), UK Centre for Ecology & Hydrology/Lancaster University) - Dr. Junwon HYON (Director General, Department of Innovative Legislation Projects, Korea Legislation Research Institute)	Room 305 [Peace Session 2] Perspects of International Cooperation for Peace Moderator: Prof. August PRADETTO (Professor, Helmut Schmidt University/University of the Federal Armed Forces Hamburg) Presentations - East Asian Prospects for International Cooperation for Peace Prof. Brendan HOWE (Dean, Graduate School of International Studies, Ewha Womans University) - Historical Analogies, Approaches and Peace Strategiesfor the Korean Peninsula Dr. Heinz GAERTNER (Professor, University of Vienna/International Institute for Peace (IIP)) Discussion - Dr. Ji Young HEO (Research Professor, Inha University) - Prof. Hak-Jae KIM (Assistant Professor, Seoul National University) - Dr. Ol Teun KIM (Researcher, The May 18 Institute, Chonnam National University)	
11:30~13:00 (90min.)	KINTEX Exhibition Center 1 Room 304	Lunch		

Sept. 19^{th~}22nd, 2023, Gimpo & Goyang, South Korea

Time	Location	Program	
13:00~14:30 (90min.)		Room 307 [Visioning Workshop Part 1] DMZ Visioning-Seeds of Good Anthropocene - Exploring Diverse Values of Nature with Nature Futures Framework - Sowing and Growing Seeds through Future Wheels [Representative Mentor/Facilitator] - Prof. Garry PETERSON (Professor, Stockholm Resilience Centre, Stockholm University, Sweden) - Dr. Brian MILLER (Research Ecologist, U.S. Geological Survey, North Central Climate Adaptation Science Center) - Dr. Kyeong-ah KOO (Team Manager, Korea Environment Institute)	Room 305 [Peace Session 3] Ideology of Peace, Ethics and Ethnicity Moderator: Prof. Eun-Jeung LEE (Dean of History and Cultural Studies, Freie Universitaet Berlin) Presentations - Nationalism and nation building as a problem of stable and peaceful relations in Europe Mr. Norbert MAPPES-NIEDIEK (Journalist/Newspaper Correspondent) - Peace Perspectives and Religious Traditions of Peace in Europe and Asia Dr. Gerhard BEESTERMÖLLER (Professor, Luxembourg School of Religion and Society) Discussion - Prof. Dong-Ki LEE (Professor, Kangwon National University) - Dr. Jiwoon BAIK (Associate Professor, Institute for Peace and Unification Studies, Seoul National University) - Dr. Bo-hyuk SUH (Research Fellow, Korea Institute for National Unification)
14:30~15:00 (30min.)		Coffee Break	
15:00~17:00 (120min.)	KINTEX Exhibition Center 1 (3F)	Room 307 [Visioning Workshop Part 2] DMZ Visioning - Connecting Seeds and Formulating Visions - Connecting Future Wheels - Developing skeletons and illustrations of the visions [Representative Mentor/Facilitator] - Dr. Laura PEREIRA (Associate Professor of Sustainability Transformations and Futures, Global Change Institute, University of the Witwatersrand) - Prof. Paula HARRISON (Professor (of Land and Water Modelling), UK Centre for Ecology & Hydrology/Lancaster University) - Dr. So-eun AHN (Research Fellow)	Room 305 [Peace Session 4] Ecology, Peace, and Sustainable Development in DMZ and Northern Gyeonggi Region Moderator: Mr. Gyeong Sig SON (NGSP Joint Promotion Committee Member) Presentations - DMZ Renewable Energy Belt: Its vision and roles Mr. Youngsung LEE (Professor, Seoul National University) - Industrial Strategy of Northern Gyeonggi Province and Peace Special Economic Zone Mr. Sungtaek CHO (Research Fellow, Gyeonggi Research Institute) - Industrial Restructuring & Industry 5.0 in Northern Gyeonggi Region Mr. In-Sik LEE (Director, Knowledge Convergence Research Institute) Discussion - Mr. Inbong JANG (Dean of External Affairs and Development (Professor), Dept. of Public Admimistration, Shinhan University) - Dr. Jung Hoon LEE (Manager, Gyeonggi Northen Special Autonomous Province Research Unit, Gyeonggi Research Institute) - Prof. Jaeho LEE (Chief Director, KIPA) - Prof. NakHyeok CHOI (Professor, Gachon University) - Mr. Hyunsung KIM (President, Gwangju Cooperative Job Foundation for Economy Promotion) - Jaehyun RYU (Business Promotion Team Leader, Namwon RE-PLUS Business Promotion Team)
17:00~17:30 (30min.)		Move to Gyeongbokgung Daehwa Branch	
17:30~18:30 (60min.)	Gyeongbokgung Daehwa Branch	Dinner	

Sept. 19^{th~}22nd, 2023, Gimpo & Goyang, South Korea

Time	Location	Program	
(Day 4) Sept. 22, Friday			
10:00~11:30 (90min.)	KINTEX Exhibition Center 1 (3F)	Room 307 [Visioning Workshop Part 3] DMZ Visioning - Synthesis and Presentation of Visions - Final group work on visions - Presentation of visions and feedback [Representative Mentor/Facilitator] - Dr. HyeJin KIM (Senior scenario developer, UK Centre for Ecology and Hydrology, Soils and Land Use) - Dr. Sanha KIM (President/Managing Director, Biodiversity Foundation) - Jun-soo KIM (Researcher, KAIST)	Room 305 [Peace Session 5] International Solidarity for Conflict Resolution (Sejong Institute) Moderator: Dr. Seong Woo YI (Director, Balanced Development Research Division, Gyeonggi Research Institute) Presentations - Crisis Management Cooperation between South Korea and Europe: Implications and Challenges Dr. Sungwon LEE (Research Fellow, The Sejong Institute) - TBC Mr. Gibum KIM (Associate Research Fellow, Korea Institute for Defense Analyses) Discussion - Prof. Huji ZHAO (Special Researcher, Charigo center for International Economic cooperation) - Dr. Tomasz WIERZBOWSKI (Institute for EU Studies, Hankuk University of Foreign Studies)
11:30~13:00 (90min.)	KINTEX Exhibition Center 1 Room 304	Lunch	
13:00~14:00 (60min.)	KINTEX Exhibition Center 1 Room 305	[Ecology and Peace] Vision and Future of DMZ on the Korean Peninsula Moderator: Dr. Yukyong CHOE (Team Leader/Senior Research Fellow, Korea Legislation Research Institute) Presentations - Comprehensive summary of Ecology sessions Dr. Suk-Kyung SHIM (Director, Institute for Human and Nature) - Comprehensive summary of Peace sessions Prof. Eun-Jeung LEE (Dean of History and Cultural Studies, Freie Universitaet Berlin) - Progress report and Narratives Plan for DMZ Visioning Dr. Sanha KIM (President/Managing Director, Biodiversity Foundation) Dr. HyeJin KIM (Senior scenario developer, UK Centre for Ecology and Hydrology, Soils and Land Use)	
14:30~15:00 (30min.)	KINTEX Exhibition Center 1 (3F)	Coffee Break	
14:30~16:00 (90min.)	KINTEX Exhibition Center 1 Room 309-B	Eco-Peace Forum Participation Expert Round Table (Private)	
16:30~17:30 (60min.)	KINTEX Exhibition Center 1 (3F)	Dinner	